Welke schermmaat is er nodig?

Als er een scherm groter dan twee meter diagonaal nodig is, dan is een beamer een betere keuze. Televisieschermen van dit formaat zijn namelijk nogal prijzig. De schermmaat is afhankelijk van de grootte van de ruimte en de kijkafstand. Ook is het belangrijk om te bedenken wat er op het scherm te zien zal zijn. Een gedetailleerd Excel-document vraagt om een andere afmeting en kijkafstand dan een PowerPointpresentatie.

Hoe intensief is het gebruik?

Een beamer vraagt meer onderhoud dan een tv-scherm. Daarnaast heeft een beamer een projectielamp die na een aantal gebruiksuren moet worden vervangen. Bij nieuwe generatie beamers moet de lamp na ongeveer 3000 uur worden vervangen. Bij 250 werkbare dagen per jaar en een gebruik van twee uur per dag, kun je  dan zes jaar met een lamp doen. Een zeer grove indicatie van de kosten voor het vervangen van een lamp is ongeveer 500 euro.

Kijkbeleving televisiescherm of beamer

Iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Uit onze eigen praktijk blijkt dat het redelijk gelijk opgaat wat betreft de voorkeur en dat het vooral een kwestie is van smaak. Voor medische toepassingen heeft een beamer speciale instellingen die de kleurbeleving zo natuurgetrouw mogelijk maken. Een standaard tv-scherm heeft deze instellingen niet. De één vindt een tv-scherm rustiger om naar te kijken, terwijl de ander dat van een beamer vindt. In een ruimte met veel daglicht geeft een tv-scherm met verhoogde lichtopbrengst een beter resultaat.

Voordelen en nadelen

Het voordeel van een tv-scherm is dat er geen onderdelen hoeven te worden vervangen tijdens de levensduur van het scherm. Een tv-scherm is ook iets minder kwetsbaar dan een beamer. Een beamer moet na het opstarten eerst opwarmen en na het uitschakelen even afkoelen. Een tv-scherm kan ingebouwde speakers hebben zodat ook het geluid is geïntegreerd. Een beamer is beter inzetbaar bij grote projectievlakken.

Conclusie

De uiteindelijke keuze is sterk afhankelijk van het budget, het te verwachten dagelijks gebruik en de maat van de projectie. Maar uiteindelijk is de persoonlijke voorkeur vaak toch doorslaggevend.

Interessant om ook te lezen

30-01-24

Draadloos presenteren

Steeds vaker wordt gekozen voor draadloos presenteren. Geen gedoe meer met kabels en verlooppluggen, je eigen device kunnen gebruiken en vrij kunnen bewegen zijn de belangrijkste voordelen. Op de markt zijn veel devices beschikbaar die draadloos contact kunnen maken met een beamer of tv-scherm. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van zo’n device. Dat lichten we hieronder kort toe

Read more

30-01-24

Effectief presenteren

De gemiddelde attentiespanne van een millennial wordt ingeschat op acht seconden. Ouder publiek iets langer, maar niet veel. Het is dus zaak om vanaf de eerste seconde uw publiek te boeien met uw presentatie. Hiervoor let u op een paar inhoudelijke en technische zaken wanneer u een presentatie met Powerpoint gaat geven.

Read more

30-01-24

Inrichting MDO ruimte

Met de komst van het EPD, het elektronisch patiëntendossier, zijn MDO-ruimtes, multidisciplinaire overlegruimtes, in grote getalen in alle ziekenhuizen te vinden. Waar moet je op letten bij de inrichting van zo’n ruimte? Daarover lees je hieronder meer.

Read more